La masia
i l’ermita de la Mare de Déu del Roser

Can Lleó és una finca familiar propietat de la família Lleó que està situada a Sant Martí Sarroca, i dona nom a un dels barris del municipi.

La finca consta d’una masia amb un celler del segle XVIII i una ermita familiar del 1750 (Ermita de la Mare de Déu del Roser).

La casa principal és d’origen medieval i el celler és de principis del segle XVIII. El primer document a on es reflecteix l’elaboració del vi és un inventari del 1751. El vi es fermentava en tines revestides de ceràmica (cairó), de ciment, o en botes de 1216 litres (10 càrregues)  i es venia a l’engròs. El celler va estar en funcionament des del segle XVIII fins a 1986. En 2022 la família decideix complir el somni de reformar el celler i reactivar l’elaboració sota el nom original de la finca, Can Lleó de Vilanoveta amb l’objectiu d’elaborar vins amb mètodes tradicionals que reflecteixin la tradició centenària de l’antic celler.

La masia de Can Lleó és d’origen medieval amb remodelacions arquitectòniques durant els segles XVIII i XIX que li donen el seu aspecte actual. Les cobertes són de teula àrab i van ser reformades en el 2017. La masia és de planta rectangular i consta de planta baixa, dues plantes i golfes. En la planta superior es troben dues galeries de mig punt i sobre elles s’aixequen dues torres. La masia constava d’una casa annexa on vivia la masoveria que fou derruïda en el 1956.

La masia es troba annexa a l’ermita de la Mare de Déu del Roser construïda en 1750 quan era propietat de Jaume Lleó. En 1766 es construeix una cripta familiar. L’ermita és d’una sola nau amb un absis de planta semicircular. La façana conte un portal d’estil neoclàssic. Durant la guerra civil espanyola l’ermita va ser cremada i es va perdre el retaule original d’estil barroc. En 1941 es construeix un retaule d’estil neoclàssic de l’arquitecte Josep Brugal. En l’actualitat se celebra missa durant la festa major del barri i durant esdeveniments privats.